Najbolji El Gordo Lutrija u 2024

El Gordo je španski za "Veliki" i naziv je koji se obično daje Španskoj božićnoj lutriji (iako je, pošteno rečeno, službeni španski naziv Sorteo Extraordinario de Navidad ili Lotería de Navidad. Igra se svake godine 22. decembra, i to je najveća španska lutrija – otuda i ime. Mora se reći da se, strogo govoreći, pojam El Gordo odnosi na glavnu nagradu u bilo kojoj španskoj lutriji.

(Izraz se može koristiti i prilično uvredljivo da se osoba opiše kao "Debeli" - ali o tome ovdje nećemo razmišljati. Gledajući u smislu novčane nagrade, to je najveća lutrija na svijetu. Karte koštaju 20 € , 70% svih prodatih karata se distribuira kao novčana nagrada, a prodato je toliko ulaznica da je 2,31 milijarda evra dostupno za nagrade i 720 miliona evra za glavnu nagradu ("El Gordo").

Najbolji El Gordo Lutrija u 2024
Gdje kupiti karte za El Gordo
Gdje kupiti karte za El Gordo

Gdje kupiti karte za El Gordo

Lako je kupiti srećku online za El Gordo. Web stranica je lako pronaći i dobrodošla. Za razliku od mnogih lutrija, ne morate imati prebivalište u Španiji – ako je legalno u bilo kojoj zemlji u kojoj živite da kupujete loto karte, vlasti u Španiji će rado uzeti vaš novac, a podjednako će vam rado poslati i vaš novac. dobitak ako vam se posreći.

Gdje kupiti karte za El Gordo
Istorija El Gorda

Istorija El Gorda

El Gordo je posebno izvlačenje Lotería Nacional, španske nacionalne lutrije koju vodi Loterías y Apuestas del Estado i koja je u vlasništvu španske vlade. Njegova istorija seže daleko u prošlost; zapravo, samo jedna lutrija na svijetu traje neprekidno duže od Lotería Nacional, koja je održala svoje prvo izvlačenje 4. marta 1812. i prvo božićno izvlačenje 18. decembra 1812. Zove se Sorteo de Navidad od 1892. godine.

Istorija El Gorda
Da li je El Gordo legalan?

Da li je El Gordo legalan?

To je legalno Španija, sve dok imate 18 ili više godina. Ako niste u Španiji, pazite! Duga je istorija ljudi širom svijeta koji su primali pisma u kojima su ih pozivali da kupe karte u El Gordou i uvjeravali ih da je pošiljalac pisma službeni agent. Realnost je da nijedna legalna španska lutrija, niti jedan agent legalne španske online lutrije, nikada neće poslati takvo pismo – ili e-mail, ili WhatsApp obaveštenje, ili tekstualnu poruku, ili bilo koju drugu vrstu komunikacije – nekome izvan Španije.

Zašto ne? Zato što je El Gordo, kao i sve druge legalne španske lutrije, otvoren samo za stanovnike Španije. Ne morate biti građanin, ali morate tamo živjeti. I ne na odmoru – Španija mora biti vaše stalno prebivalište. Sve dok ispunjavate taj uslov, da, El Gordo je potpuno legalan.

Prevare postaju prilično česte u vezi sa El Gordom. Onaj koji se sve češće prijavljuje poprima oblik pisma ili, češće, e-pošte, u kojoj se primaocu savjetuje da je pošiljalac – koji je navodno bio legalni, ovlašteni agent španske nacionalne lutrije – kupio tiket u El Gordu za primalac (zar nije bio takav?) i – sjajne vesti! – listić je dobio!

Sve što primalac treba da uradi je da pošalje svoje bankovne podatke i novac će biti deponovan na njegov račun. Veoma velikodušni pošiljalac ove komunikacije će zadržati samo 10% dobitaka da pokrije svoje troškove. Trebali biste tretirati jednu od ovih e-poruka ili pisama isto kao i svaki drugi zahtjev za informacijama o vašem bankovnom računu: zanemarite ga.

Uzimajući sve to, nije nemoguće za nekoga ko nije stanovnik Španije, ali je odlučan da zaleprša na El Gordo. Postoje web stranice koje postavljaju adrese što ih čini rezidentima u zemljama koje zapravo nisu tamo gdje žive.

Odabir prave web stranice je važan, jer ako to ne učinite, onda ste možda i odgovorili na jednu od onih prijevara o kojima smo upravo govorili – i, zapravo, upravo ste to učinili. Ali napravite pravi izbor i otkrićete da imate posla sa organizacijom koja ima integritet, koja će zaista uložiti vaš novac u vaše ime i zaista će podeliti vaš dobitak sa vama.

Da li je El Gordo legalan?
Kako igrati El Gordo

Kako igrati El Gordo

Kratak odgovor je, kupite kartu. Kada to uradite, ostalo je van vaših ruku. Ovako funkcionira lutrija. Prije svega, karte su podijeljene na deset dijelova (zvanih "decimos") i možete odabrati da kupite bilo šta od jednog dijela do cijele karte.

Brojeve izvlače učenici škole San Ildefonso koja je, kada je ova tradicija započela, bila rezervisana za siročad državnih službenika. Druga, srodna tradicija bila je da pobjednici doniraju nešto od svog novca od nagrade školi. Dok djeca izvlače brojeve, pjevaju rezultate. Cela stvar se prenosi na televiziji.

Djeca koriste dva velika sferna kaveza, u prvom od kojih je 100.000 malih drvenih loptica, na svakoj je jedinstven 5-cifreni broj ulaznice, od 00000 do 99999, dok je u drugom 1.807 malih drvenih loptica, od kojih svaka predstavlja nagradu. napisano u evrima:

  • 1 lopta za prvu nagradu
  • 1 lopta za drugu nagradu
  • 1 lopta za treću nagradu
  • 2 lopte za četvrte nagrade
  • 8 loptica za pete nagrade
  • 1.794 loptice za male nagrade
Kako igrati El Gordo
Koje su šanse za pobjedu u El Gordu?

Koje su šanse za pobjedu u El Gordu?

Ukupni izgledi za osvajanje nagrade su prilično dobri 1:6,5. Naravno, to uključuje skoro 1800 malih nagrada; ali šanse za osvajanje velike i druge i treće nagrade su 1 prema 100.000, što je znatno bolje od šanse za osvajanje glavne nagrade u mnogim najvećim svjetskim izvlačenjima lutrije.

Ovo pada na 1 prema 50.000 za četvrtu nagradu i 1 na 12.500 za petu. Razlog zašto su ove kvote bolje nego za mnoga druga izvlačenja je taj što se 70% svih prodatih karata vraća u obliku nagrada – a to je visok procenat po međunarodnim standardima.

Koje su šanse za pobjedu u El Gordu?
Savjeti i trikovi za igranje El Gordoa

Savjeti i trikovi za igranje El Gordoa

Savjet broj jedan vjerovatno bi trebao biti: Ako ne živite u Španiji, preselite se tamo. sljedeći bi mogao biti da ranije kupite kartu. Ulaznice počinju u prodaji mjesecima prije Božića, broj koji će se prodati je velik, ali ne i beskonačan – to je tombola i postoji tačka u kojoj će prodaja stati – tako da, ako želite pobijediti, najgora stvar koja se može dogoditi je da čekate predugo i sve karte su nestale. Kupi cijelu kartu. I razmislite o pronalaženju jedne od onih web stranica koje:

  • Dozvolite vam da kupite kartu kao da živite u Španiji, iako niste; i
  • Pokreni El Gordo loto sindikat.

Ako se pridružite sindikatu, podijelit ćete njegove dobitke. Da, dobit ćete manje nego što biste dobili da ste kupili cijeli pojedinačni tiket koji je osvojio glavnu nagradu – ali izgledi za pobjedu će biti mnogo veći.

Savjeti i trikovi za igranje El Gordoa