Lutrija

February 14, 2023

Kako porezi mogu utjecati na vaše dobitke na lutriji

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Mnogi ljudi bi sebe smatrali izuzetno sretnima ako bi dobili na lutriji i mogli unovčiti svoj tiket. Imajte na umu da porezi i drugi troškovi mogu smanjiti vašu zaradu, stoga nemojte još početi živjeti punim životom.

Kako porezi mogu utjecati na vaše dobitke na lutriji

Dobici na lutriji smatraju se redovnim prihodima i moraju se prijaviti Poreznoj službi i državnim vladama. Nagrade veće od 600 dolara moraju biti prijavljene kao prihod, baš kao plata ili nadnica u vašoj poreskoj prijavi.

Ako igrate lutriju ili vas samo zanima kako lutrija utiče na vaše poreze, čitajte dalje.

Koji faktori utiču na poreze na dobitke na lutriji

Postoji složena jednadžba koja uračunava vaš godišnji prihod i iznos državnog poreza na dohodak koji naplaćujete. Vlada će dobiti između 24 i 37 % vašeg džekpota. Međutim, porezno opterećenje će se odrediti prema sljedećem:

  • Stečena zarada: Vaša poreska stopa će se zasnivati na ukupnoj vrijednosti vaše nagrade. Svi dobici iznad 599,99 dolara smatraju se prihodima i podliježu poreznoj stopi od 24%.
  • Individualne zarade: Iznos koji osvojite se smatra prihodom za potrebe poreza. Ako imate najvišu poresku stopu, 37% vašeg prihoda i dobitaka će biti oporezovano.
  • Kako se preuzimaju nagrade: Vaš novac od nagrade vam može biti podijeljen u jednom iznosu ili raspoređen tokom godina. Možda ćete morati platiti više poreza ako uzmete paušalni iznos umjesto anuiteta.

Donošenje odluke između anuiteta i paušalne isplate

Zamislite da ste sretni dobitnik Mega Millions nagrade od 1,2 milijarde dolara. U nastavku su navedeni neki od načina na koji način koji odaberete za primanje dobitaka na lutriji može uticati na vaše poreze:

Paušalne isplate

Moguće je da će se najviši porezni razred koji je na snazi za ovu godinu primjenjivati na vaše dobitke od lota ako ih primite sve odjednom. Možda ćete biti podložni poreznoj stopi od 37% jer je vaša nagrada od 1,2 milijarde dolara više od praga za najviši porezni razred (539.901 USD+ za pojedinačne podnosioce zahtjeva i 647.851 USD za zajedničke podnosioce).

Jedna osoba koja prima 1,2 milijarde dolara paušalnog iznosa i ima oporezivi prihod od 50.000 dolara imala bi ukupan prihod od 1.200.050.000 dolara u tekućoj poreskoj godini. Vaša zarada iznad 539,90 USD podliježe poreznoj stopi od 37%, a vaš prihod ispod određene referentne vrijednosti podliježe nižim poreskim stopama.

Ogroman porezni račun od 444.322.275 dolara mogao bi biti u vašoj budućnosti. Gledajući sa vedrije strane, samo je prekoračenje praga podložno poreznoj stopi od 37%.

Isplate anuiteta

Alternativno, ako ste zabrinuti zbog plaćanja pozamašne svote poreza, možda biste trebali razmisliti o primanju novca od nagrade u ratama na nekoliko godina. Pretpostavimo da ste unovčili svoju nagradu svake godine tokom 40 godina. To ide na 30.000.000 dolara godišnje plus vaših 50.000 dolara. Iako značajan, to ipak nije trivijalan iznos. Međutim, možete raširiti svoju uplatu poreza nego izvršiti jednu veliku uplatu.

Možete izvršiti godišnje uplate od 11,224,754 dolara umjesto jedne uplate od 444,322,275 dolara. Najviša moguća stopa se i dalje plaća kada je džekpot izuzetno velik, kao u ovom slučaju. Ali ako je manje, možda ćete moći smanjiti poreznu stopu.

Porezi na nasljedstvo i nekretnine

Novac od lutrije smatra se dijelom imovine pobjednika. Kao rezultat toga, vaša imovina će biti predmet poreza na nasljeđe (IHT) ako umrete. Vaša imovina se može sastojati od novca, zemlje ili drugih vrijednosti.

Sadašnja stopa od 40% za porez na nasljedstvo je izuzetno visoka. Kvaka je u tome što porez plaćate samo na zaradu iznad određenog praga. Ovo se naziva olakšice za porez na nasljeđe.

Ako je vrijednost vaše imovine manja od ovog praga, od vaših nasljednika neće se tražiti da podnose prijavu poreza na imovinu. Međutim, oni to i dalje moraju prijaviti poreznim vlastima.

Porezi na poklone

Novčana nagrada koja se daje kao poklon podliježe IHT-u. Da biste izbjegli plaćanje poreza na nasljeđe na poklone napravljene od vaših dobitaka, morate slijediti ove smjernice:

  • Više od sedam godina prije smrti
  • svom građanskom partneru ili supružniku
  • U granicama godišnjeg dodatka vaše zemlje

S nagradama iz fonda treba postupati pažljivo

Šanse za osvajanje džekpota se smanjuju kada kombinirate novac s drugima da biste kupili mnogo karata. Međutim, i dalje ćete morati da platite porez na dohodak po stopi koja se odnosi na udio u novčanoj nagradi koji dobijete. Morate biti sigurni da imate dokaz da pun džekpot nije vaš ako planirate da prikupite nagradu u ime svih u vašem bazenu.

Ako prikupite punu dobit, a zatim je podijelite svima ostalima, poreski organi mogu vjerovati da dajete prihod, što bi moglo rezultirati porezom na poklon. Zadržavanje poreza na prihod od vašeg ukupnog nagradnog novca takođe može biti vaša odgovornost. Napravite pisani ugovor u kojem se navodi dio grupe svakog učesnika i sačuvajte kopiju za relevantno poresko tijelo.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
undefined is not available in your country. Please try:

Najnovije vijesti

Simptomi mogu utjecati na naš svakodnevni život, ali liječenje je dostupno!
2024-05-20

Simptomi mogu utjecati na naš svakodnevni život, ali liječenje je dostupno!

Vijesti