Lutrija

December 6, 2022

Istorija lutrije

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Lutrije imaju dugu istoriju. U stvari, savremeno online lutrije, sa svojim neodoljivim osobinama, svi su potekli iz drevne prakse izvlačenja iz ždrijeba. Iako je iskustvo lutrije značajno evoluiralo tokom godina, osnove koje se mogu pratiti do rane ljudske civilizacije ostaju nepromijenjene.

Istorija lutrije

Razumijevanje porijekla same riječi, lutrija, može pomoći u praćenju porijekla različitih lutrijskih igara tokom stoljeća. Za početak, svjetska lutrija je posuđena iz holandske riječi, 'lot', što znači 'sudbina', što izričito opisuje šta ove igre na sreću podrazumijevaju.

Drevne lutrijske igre

Iako ime možda ima holandsku vezu, postoji dovoljno dokaza da su igre lutrije postojale mnogo prije nego što su Holanđani skovali tu frazu u 15. stoljeću. Istorijski dokazi potvrđuju da lutrije postoje više od 2000 godina.

Prva lutrijska igra može se pratiti u Kini, "igra bijelih golubova" organizirana u dinastiji Zapadni Han ili dinastiji Qin. Drevna igra se može uporediti sa modernim Kenom. U to vrijeme, Kinezi su golubovima pričvršćivali papire, što je donosilo rezultate na udaljene lokacije.

Postoje i dokazi koji to pokazuju lutrije su takođe bile popularne u starom Rimu. Međutim, loto igre su bile isključivo za elitu. Ove lutrije su se igrale na prigodnim večerama, gdje su sretnim dobitnicima uručeni pokloni domaćina. 

Za vrijeme vladavine Cezara Augusta, građanima je također bilo dozvoljeno da učestvuju u lutriji s ratnim plijenom koji se nudio kao novčana nagrada. Dio prihoda od ovih lutrija bio je usmjeren ka izgradnji Rimskog carstva.

Lutrija srednjeg vijeka

Iako su lutrije postojale u drevnoj istoriji, osnovane su tek oko 15. veka u Belgiji i Holandiji. U to vrijeme, vijest o ovoj 'novoj igri' brzo se proširila susjednim evropskim zemljama. I ubrzo su se lutrije ponovo pojavile u Italiji. Venecija, Rim i Firenca su među prvim italijanskim gradovima koji su organizovali lutrije. 

Odgovarajuća vlada je na ove igre na sreću videla priliku za prikupljanje novca za finansiranje infrastrukturnih projekata. Postoje i zapisi da su neki pojedinci igrali igre zasnovane na lotovima, nudeći razne nagrade, uključujući gotovinu, robu i imovinu.

U Engleskoj, kraljica Elizabeta I je zaslužna za organizaciju prve nacionalne lutrije 1566. Kraljica je bila direktno uključena u lutriju 1956. godine. Izvlačenje je obavljeno 1959. godine, gdje je sretnim dobitnicima podijeljeno 10.000 nagrada, a kraljica je sama birala pobjedničke kuglice.

Rane lutrije

Trend lutrije pojavio se u Francuskoj 17., s gradovima i malim grupama koje su organizirale lutrije u pokušaju da prikupe sredstva za obnovu struktura. Međutim, kralj Luj XVI, živ za potencijalne prijetnje koje predstavlja neregulisano kockanje, odlučio je zabraniti sve lutrijske igre u zemlji, zamijenivši ih nacionalnim lotom.

Portugal je bila druga zemlja koja je uskočila u lutrijski trend u 18. veku, kreirajući Loteria Clasica. U Španiji je prva lutrija, El Gordo, izvedena 1812. Zanimljivo je da ovaj španski postoji do danas, obično se održava oko Božića.

Modern Lotto

Vjeruje se da je historija modernog lota započela 1880-ih godina. To se dogodilo kada su mnoge zemlje počele uvoditi državne lutrije. I kao takav, lako je pratiti evoluciju lutrijskih igara nakon ovog trenutka.

Što se regulacije industrije tiče, zakoni se vremenom poboljšavaju. Takođe, nagrade su vremenom postajale sve bolje. Kao takve, lutrije su se proširile širom svijeta, sa većina zemalja ima svoju verziju loto igre.

U 21. vijeku lutrije su postale mainstream, posebno s pojavom online lutrija. Od gigantske američke lutrije Mega Millions, Powerballa i Švedskog lota do izvlačenja Mega-Sena u Brazilu, očigledno je da lutrije i dalje privlače veliko interesovanje kao i uvijek.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević

Najnovije vijesti

Pridružite se Pompey lutriji i podržite akademiju i zajednicu
2024-02-16

Pridružite se Pompey lutriji i podržite akademiju i zajednicu

Vijesti