Vijesti

November 29, 2022

Kako izračunati kvote lutrije

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Matematički proračuni su korisni kada se ispituje vjerovatnoća osvajanja džekpota na lutriji ili drugih nižih nagrada. Isto tako, većina stručnih igrača oslanja se na kalkulacije kada su suočeni s odlukom koju će lutriju igrati. Informisani proračuni su nesumnjivo jedini način da se proceni verovatnoća dobitka na lutriji.

Kako izračunati kvote lutrije

Formula za izračunavanje kvota lutrije može biti malo složena i zahtijeva poznavanje nekih naprednih matematičkih koncepata. Međutim, pouzdan stranica za rangiranje lutrije dolazi u pomoć igračima koji nisu voljni da izdrže duge kalkulacije prije odabira najboljih online lutrija. Međutim, igrači zainteresovani da sami izvrše proračune mogu pratiti ovaj vodič.

Formula

Varijable potrebne za izračunavanje dobitnih kvota za lutriju su zbir broj mogućih brojeva lutrije (n) i potreban broj izabranih dobitnih brojeva lutrije (r).

Formula je n!/r!*(br)! Gdje znak uzvika označava faktorijalnu funkciju.

Jednostavan način za razumijevanje formule je korištenje primjera. Za lutriju koja zahtijeva od igrača da odaberu dva broja od mogućih pet cifara, kvote na dobitak će se izračunati kao 5!/2!*(5-2)! To je 120/12, što je jednako 10 šanse za dobitak na lutriji tako će biti 1 u 10.

Kada koristiti formulu

Formula se primjenjuje samo kada je igračima dozvoljeno da biraju brojeve ulaznica bez određenog redoslijeda. Drugim riječima, dobitni listić ima iste brojeve kao i oni koji se pojavljuju na izvlačenju. To je bez obzira na redosled izvlačenja brojeva. Lutrije s ograničenjem u redoslijedu odabira koriste drugačiju formulu koja je složenija i obično rezultira lošijim kvotama.

Neke lutrije mogu imati i posebna pravila koja čine formulu nevažećom. Na primjer, lutrija može uključivati jedinstveni broj koji se mora odabrati iz zasebne male grupe brojeva za džekpot. Formula će se u tom slučaju promijeniti u pogledu pronalaženja stvarne vrijednosti n i r, ali će opća formula ostati ista.

Izračunavanje šansi za odabir dobitnih brojeva

Gore spomenuta formula pokazuje šanse za pobjedu, pod pretpostavkom da igrač kupi samo jedan tiket. Međutim, šanse se povećavaju sa svakom dodatnom kupovinom za isto izvlačenje, zbog čega elitni igrači često kupuju mnogo tiketa ili pridružite se lutrijskim sindikatima. Značajno je da je formula za izračunavanje pobjedničkih kvota kada se igra više tiketa jednostavna. 

Igrači samo treba da oduzmu broj tiketa od dobitnih kvota jednog tiketa, a zatim podijele rezultat s pobjedničkim kvotama za jedan tiket.

Da li učešće u mnogim izvlačenjima povećava šanse za pobedu igrača?

Rezultati svake izvlačenje lutrije obično su nezavisni od prethodnih ishoda. To znači da igranje više puta ne povećava nužno šanse za pobjedu u bilo kojem određenom žrebu. S druge strane, nekupovina tiketa poništava šanse igrača za pobjedu. To znači da igranje u više izvlačenja ili lutrije tehnički povećava šanse za dobitak. 

Međutim, matematičke prednosti su pomalo beznačajne u odnosu na izglede za pobjedu u određenom remiju. Stoga ni cijena kupovine dovoljno karata za stjecanje matematičke prednosti također nije vrijedna rizika.

Final Thoughts

Sve kalkulacije napravljene za određivanje ining kvota nisu ništa više od brojeva. Igranje lutrije je zasnovano na sreći, a igrači mogu osvojiti bez obzira na to koliko su šanse dobre ili niske. Stručnjaci preporučuju da se dobitne kvote koriste samo za odabir odgovarajućih online lutrija, a ne za donošenje financijskih odluka o tome koliko će se koristiti na listićima. Igrači takođe treba da uzmu u obzir troškove kupovine karata u odnosu na dobitne kvote kada biraju lutriju koja nudi odgovarajuće kvote.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević

Najnovije vijesti

Pridružite se Pompey lutriji i podržite akademiju i zajednicu
2024-02-16

Pridružite se Pompey lutriji i podržite akademiju i zajednicu

Vijesti