Lutrije u različitim zemljama

Vijesti

2022-08-09

Lutrija je prisutna u mnogim zemljama više od jednog veka. Vlade su ih koristile za prikupljanje prihoda za različite projekte, ali i za zabavu svojim ljudima. U većini mjesta, lutrija nije bila mrštena kao drugi oblici kockanja. Do danas su lutrije i dalje veoma popularne širom svijeta. Internet ih je učinio još praktičnijim sada jer igrači mogu pristupiti lutriji čak i izvan svojih zemalja. Evo nekih od najvećih lutrija širom svijeta po zemljama.

Lutrije u različitim zemljama

Australija

Operateri lutrije u Australiji imaju sreće da dobiju licence na nivou teritorije ili države. Zemlja ima i privatni sektor i državne lutrijske kompanije. Prva australska lutrija održana je u Sidneju 1880-ih.

Iako je privatna nagradna igra brzo zabranjena, australska vlada je 1916. godine pokrenula Zlatni kovčeg Art Union. Lutrija je osnovana kako bi se prikupio novac za projekte i dobrotvorne svrhe.

Danas lutrijama u Australiji upravlja Tatts Group pod licencom Vlade na svakoj teritoriji ili državi. Samo Zapadna Australija ima izuzetak. Online lutrijska prodaja je dozvoljena u Australiji, a Jumbo Interactive i Netlotto Pty su licencirani preprodavači. Zdravstvene lutrije se također provode u zemlji. Najviša nagrada na lutriji u zemlji je 112 miliona australskih dolara iz OZ lutrije osvojene 6. novembra 2012.

Sjedinjene Države

Sjedinjene Države nemaju nikakvu nacionalnu lutriju. To je zato što postojanje lutrije u zemlji podliježe zakonima svake države. Do 2011 Sjedinjene Države su imale ukupno 43 lutrije osnovana u 43 različite države, jednoj u Portoriku, Američkim Djevičanskim ostrvima i Distriktu Kolumbija.

Powerball je kreiran da izgradi veoma velike džekpotove sa Oregonom, Kanzasom, Lowom, Zapadnom Virdžinijom, Distriktom Kolumbije, Missourijem i Rhode Islandom koji su njegovi članovi. Velika igra, sada poznata kao Mega Millions, je još jedna velika multijurisdikcijska igra koju su 1996. osnovali Illinois, Massachusetts, Georgia, Virginia, Michigan i Maryland kao njeni članovi. Powerball je dostupan u 44 jurisdikcije, a Mega Millions u 43 jurisdikcije. Wild Card 2 i Hot Lotto su takođe glavne lutrije u SAD. Powerball lutrija drži rekord najvećeg džekpota ikada. Nagrada je iznosila nevjerovatnih 1586,4 miliona dolara.

Indija

Igre lutrije u Indiji su pod kontrolom državnih vladinih organizacija. Oni slijede pravila i propise koje je odredila savezna vlada. Privatne lutrije su zabranjene u korist državnih lutrija. Kerala, Sikim, Goa i Punjab vode nezavisne lutrijske odjele. Oni provode izvlačenja bumper lutrija i sedmična izvlačenja lutrije.

Državna lutrija je sada legalna u 13 država Indije. Državne lutrije Kerala ostvarile su najveći profit od 788,42 miliona Rs u periodu 2013-2014. Odjel ima više od 100.000 maloprodaja i preko 35.000 ovlaštenih agenata. Iako svaka država vodi lutrije u skladu sa svojim pravilima i propisima, Indija zahtijeva da osoba ima navršenih 18 godina ili više da bi učestvovala u lutriji. Neki igrači u državama u kojima je igranje lutrije zabranjeno traže alternativu na mreži.

ujedinjeno kraljevstvo

The ujedinjeno kraljevstvo ima jednu Nacionalnu lutriju. Nacionalna lutrija ima igre kao što su Lotto Hotpicks, Thunderball, EuroMillions i Lotto. EuroMillions se igra na evropskim osnovama. Nacionalnu lutriju vodi Nacionalna lutrijska komisija na bazi franšize. Sada ga drži Camelot Group.

Zdravstvena lutrija, nova privatna lutrija, nedavno se pojavila. Na pojavu je u velikoj mjeri utjecala najnovija tehnologija koja omogućava ljudima da igraju lutriju iz udobnosti svojih domova. Druge nove lutrije u Ujedinjenom Kraljevstvu su 49s i Lutrija narodnih poštanskih brojeva. EuroMillions je stekao ime držeći najveći evropski džekpot ikada osvojen.

Poslednje vijesti

Odgovori na pitanja o TheLotteru
2022-09-27

Odgovori na pitanja o TheLotteru

Vijesti