Ulaznice za lutriju: kuda ide prihod?

Vijesti

2022-10-11

Trošenje prihoda od lutrije nije sve oko isplate dobitaka, suprotno onome što mnogi misle; to ide mnogo dalje od toga. Na primjer, rijetko koji entuzijasti lutrije misle na stare centre u Pensilvaniji, učionice javnih škola na Floridi ili staze u Koloradu. 

Ulaznice za lutriju: kuda ide prihod?

I dok se specifični sistemi lutrije razlikuju od jedne države do druge, realnost je da svaka država kanališe dio prihoda ostvarenih prodajom karata u jedinstvene svrhe.

Distribucija prihoda od lutrije

Postoje tri glavne kategorije prihoda od lutrije. To uključuje distribuciju državama u kojima se karte prodaju, režijske troškove i dobitke i provizije plaćene pobjednicima i prodavačima karata.

Slom

Generalno, između 50 i 60% od srećka prodaja se isplaćuje pobjednicima, uključujući dobitnike malih nagrada i one koji su osvojili džekpot. Provizije za prodavce karata, uključujući karte za manje nagrade i džekpotove, primaju oko 5% prihoda. Ali lutrije imaju operativne troškove, kao što su naknade prodavačima, reklame i plate osoblja, koje moraju podmiriti. Za to je potrebno oko 10%. Preostali prihodi se dijele između država učesnica, na osnovu dogovorenog modela, a to bi mogao biti broj prodatih karata.

Kako države koriste fondove lutrije

Kao što je već spomenuto, svaka država odlučuje kako će koristiti svoj novac. Iako sredstva idu za javno obrazovanje u većini slučajeva, mnoge države ih posvećuju i drugim ciljevima. Naravno, postoje mnoge lutrije širom svijeta, a svaki od njih ima jasne smjernice kako se novac troši. 

Na primjer, 50% prodaje karata za Powerball i Mega Millions ide dobitnicima lutrije. To znači da preostalih 50% ide na administraciju lutrije, pravne takse, provizije trgovaca i druge svrhe koje odredi država (dobrotvorine, stipendije, itd.).

U Koloradu, dobrotvorna sredstva se distribuiraju različitim fondovima i organizacijama čiji je cilj očuvanje divljeg sveta u državi. Stoga podržavaju divlje životinje kad god igrač kupi tiket Colorado lutrije. U slučaju Floride, neotkriveni iznos od prodaje lutrijskih karata ide u državni fond za unapređenje obrazovanja. U konsultaciji sa Ministarstvom obrazovanja Floride, državno zakonodavstvo odlučuje kako će se novac trošiti.

Teksas je još jedna država koja javno obrazovanje smatra dobrim ciljem. Kao rezultat toga, sektor je dobio više od 22 milijarde dolara kao donacije od lutrija od 1997. U Indiani, prihodi od lutrije idu u Build Indiana Fund, koji pomaže u vođenju projekata usmjerenih na organizacije starijih/dječjih, nadogradnju infrastrukture i očuvanje povijesnih struktura unutar države.

Uz prihode prikupljene prodajom tiketa Pensilvanije lutrije, država je potrošila najmanje milijardu dolara na nekoliko inicijativa usmjerenih na pomoć starijim osobama, uključujući njihove usluge njege i besplatan prijevoz.

Treba li sudjelovati u lutrijskim igrama?

Pa, odgovor na ovo pitanje zavisi od toga zašto neko igra lutriju. Iako ima onih za igranje lutrije iz zabave, neki ljudi to čine, nadajući se da će osvojiti džekpot ili barem osvojiti nagradu, koliko god ona bila mala. 

Za one koji igraju na lutriji da bi dobili novac, treba zapamtiti jednu stvar; njihove šanse za pobjedu su manje nego što mogu zamisliti. Lutrije su igre na sreću, tako da niko ništa ne može učiniti da utiče na ishod. Ako neko ne može da se nosi sa gubicima, onda nema potrebe da kupuje lutriju.

Šta je sa onim igračima koji igraju iz zabave i koji su u redu sa gubicima? Pa, lutrije su namijenjene ovakvim ljudima. Štaviše, s mnogim lutrijskim sistemima koji usmjeravaju znatan dio prihoda od svojih tiketa u dobre svrhe, igrači se mogu utješiti činjenicom da njihov novac ide da pomogne nekome čak i ako izgube. Dakle, lutriju vrijedi igrati za one dobronamjernog srca.

Najnovije vijesti

BetGames lansira svoju inauguralnu online lutriju igru ​​Instant Lucky 7
2023-08-07

BetGames lansira svoju inauguralnu online lutriju igru ​​Instant Lucky 7

Vijesti