Vijesti

October 27, 2023

Uplink: Gateway do Immersive Gaming koji mijenja život

Clara Williams
WriterClara WilliamsWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher
LocaliserLejla KovačevićLocaliser

Sjećate se porodičnih računara? Prije ere tableta, porodice srednje klase kupovale su precijenjene računare u sumnjivim prodavnicama kompjutera koje bi dijelila cijela porodica. Međutim, zbog nedostatka tehnološkog razumijevanja među djecom i odraslima, ovi računari bi brzo postali tromi, opterećeni sumnjivim preuzimanjima i sumnjivim alatnim trakama. Tek kada se moj brat odselio, zaista sam se upustio u PC igrice.

Uplink: Gateway do Immersive Gaming koji mijenja život

Preporuka koja mijenja život

Za moj 14. rođendan, mama mi je kupila računar za igre, koji je, uprkos preskupoj cijeni, postao kapija u potpuno novi svijet igara. Kao neko ko je bio upoznat samo sa besplatnim Flash igrama na Newgrounds-u, tražio sam preporuke od raznih zajednica o tome koje igre mogu da igram na svojoj zastareloj mašini. Jedna osoba je predložila hakersku igru ​​pod nazivom Uplink, i ta preporuka je promijenila moj život.

Svijet uplinka

Uplink je simulator hakovanja koji odaje počast klasičnim filmovima o hakiranju kao što su Tenisice i Hakeri. U igri preuzimate ulogu hakera koji obavlja različite zadatke, poput promjene identiteta i uništavanja podataka. U početku, hakiranje je jednostavno kao korištenje razbijača lozinki, ali igra brzo uvodi nove koncepte poput brisanja dnevnika i navigacije kroz mreže. Iako igra pruža pomoć u igri, savladavanje određenih koncepata zahtijeva pokušaje i pogreške, što može rezultirati da vas uhvate i da se igra završi.

Uranjanje i angažman

Prije Uplink-a, moje igračko iskustvo se vrtjelo oko igara u arkadnom stilu kao što su Mario, Grand Theft Auto i Alien Hominid. Uplink je, međutim, ponudio drugačiji nivo uranjanja i angažmana. Njen ambijentalni soundtrack, retrofuturistički vizuali i jedinstveni gameplay su me očarali kao nijedna druga igra prije. Postao sam opsjednut, istražujući sve o igrici i njenim programerima, kupujući njihove druge igre, pa čak i čitajući dokumente o dizajnu Uplink-a.

Moć emocija

Ono što izdvaja Uplink je njegova sposobnost da izazove niz emocija. Iako igra može biti zabavna, ona također izaziva napetost, frustraciju i paranoju. Ovaj namjerni izbor dizajna poboljšava iskustvo, čineći da se igrači zaista osjećaju kao pravi hakeri. Uplink dokazuje da igra ne mora biti fokusirana samo na zabavu da bi bila efikasna i nezaboravna.

Beyond Fun

Ideja da igre trebaju biti samo zabavne ograničava. Baš kao što horor igre imaju za cilj da uplaše, a ne zabave, Uplink pokazuje da istraživanje šireg spektra emocija može stvoriti upečatljivije iskustvo igranja. Igre imaju potencijal da izazovu napetost, paranoju i euforiju, i neophodno je prihvatiti ove emocionalne reakcije u dizajnu igara.

Zaključak

Uplink je revolucionirao moje iskustvo igranja i otvorio mi oči za mogućnosti dizajna igara. Pokazalo mi je da igre mogu biti više od zabave; mogu biti imerzivni, potaknuti na razmišljanje i emocionalno privlačni. Uplink-ov utjecaj seže izvan njegove mehanike igranja, služeći kao dokaz moći pripovijedanja i umijeća razvoja igara. Dakle, sljedeći put kada budete igrali igru, razmislite o emocijama koje izaziva i cijenite dubinu i utjecaj koji može imati.

About the author
Aishwarya Nair
Aishwarya Nair

Aishwarya Nair, nazvana "Lorekeeper Lotto Lorekee" u LottoRankeru, koristi svoje pedantne istraživačke vještine i kulturnu dubinu iz Kerale, Indija, kako bi bacila svjetlo na globalne fenomene lutrije. Opremljena oštrim osjećajem za detalje i sklonošću prema podacima, ona ulazi duboko u svijet lutrije, otkrivajući skrivene dragulje i trendovske obrasce.

Send email
More posts by Aishwarya Nair

Najnovije vijesti

Svjetska potrošnja na lutriju: trendovi i utjecaji
2023-11-21

Svjetska potrošnja na lutriju: trendovi i utjecaji

Vijesti