Najbolje online lutrije u Ujedinjeno Kraljevstvo 2023

Kupovina lutrijskih tiketa je izuzetno popularna u Engleskoj. Zapravo, više od 70% Britanaca redovno kupuje karte. Za samo dvije funte, igrač ima šansu da osvoji unosan džekpot. Nacionalna lutrija ima niz popularnih igara, kojima upravlja Camelot UK, kompanija licencirana od strane komisije za kockanje u zemlji.

Još jedna prednost za već ekspanzivnu prodaju karata je to što su lutrije isključene iz zakona koji ograničava kockanje na stanovnike mlađe od 18 godina. Britanci od 16 godina mogu kupiti srećke. Pobjednici mogu odabrati paušalne isplate, atraktivan bonus za bolje koji ne moraju prihvatiti plaćanje na rate.

Najbolje online lutrije u Ujedinjeno Kraljevstvo 2023
Istorija lutrija u Velikoj Britaniji
Istorija lutrija u Velikoj Britaniji

Istorija lutrija u Velikoj Britaniji

Engleska je pokrenula nacionalnu lutriju 1566-1569 nakon što je kraljica Elizabeta odabrala lutriju kao sredstvo za prikupljanje sredstava za popravke u luci. Stanovnici koji su sebi mogli priuštiti srećke nisu vjerovali vladi i na tu zabavu su gledali kao na nemoralan.

U to vrijeme, kockari su kupili samo 10% od dostupnih 400.000 ulaznica. U narednim decenijama, engleska vlada je prodavala prava na srećke brokerima. Brokeri su unajmili trkače da prodaju karte. Često su brokeri prodavali dionice tiketa onim kockarima koji su htjeli da se klade, ali nisu imali novca za punu cijenu karte.

Osim javnih lutrija, privatne lutrije su također prikupljale novac za dobre svrhe. Na primjer, jedna lutrija prikupila je novac za pomoć grupi da se skrasi u Jamestownu u Americi. Do 1826. godine, nakon 250 godina rada, vlada je odustala od lutrije, što su kritičari i neke parlamentarne frakcije ismijavali.

Istorija lutrija u Velikoj Britaniji
Lutrija danas u Engleskoj

Lutrija danas u Engleskoj

Današnja klima lutrije u Ujedinjenom Kraljevstvu uvelike se razlikuje od njenih skromnih početaka. Najpopularnija lutrija u Britaniji počela je 1994. godine, pod nazivom Nacionalna lutrija Ujedinjenog Kraljevstva. Godine 2002. naziv je promijenjen u Lotto. Igrači biraju šest brojeva od 1 do 50 ili prihvataju nasumične brojeve za samo 2 funte po redu.

Kladilac može kupiti čak sedam linija za svaki listić i kupiti do 10 listića u jednoj kupovini. Lutrijke su dostupne svaki dan online, na lokacijama pošte i u nekoliko lokalnih trgovaca.

Do 2005. Komisija za kockanje Ujedinjenog Kraljevstva regulisala je licencirane ustanove za kockanje u Engleskoj. Pokrenuta kako bi zaštitila i kladioce i operatere, Komisija se pridržava strogih zakona i pažljivo provjerava kompanije prije izdavanja dozvole za rad unutar granica Ujedinjenog Kraljevstva.

Za kladionike, lutrija nudi priliku da dobiju značajan novac za malu investiciju. Dobitnici trebaju samo spojiti šest brojeva da bi dobili glavnu lutriju. U slučaju višestrukih pobjednika, nagrada se dijeli na jednake dijelove.

Počevši od 5 miliona funti za subotu i 2,5 miliona za izvlačenje u sredu, pot se prikuplja do sledećeg izvlačenja, ako niko ne pobedi. Nakon što džekpot dostigne veći od 22 miliona funti, nagomilaće se posljednji put prije nego što regulatori podijele nagradu među kladionicima koji su odabrali brojeve koji najviše odgovaraju.

Lutrija danas u Engleskoj
Omiljene igre lutrije britanskih igrača

Omiljene igre lutrije britanskih igrača

Online trenutne pobjede

Za igrače koji žele trenutnu pobjedu, online trenutni dobici su karta. Neke igre s trenutnim dobitkom su poput greb kartica, a druge uključuju interaktivnu igru, poput bacanja kockica. Zasnovano isključivo na sreći, igra ne zahtijeva nikakve vještine ili mentalnu oštrinu za pobjedu.

Igrači se registruju za igru Instant Win. Učesnici mogu 'kupiti' ili 'probati'. Isprobajte igre su besplatne, ne zahtijevaju plaćanje i ne nude isplatu. Međutim, cijena igranja igara kako biste iskoristili priliku za pobjedu variraju do 5 funti. U igri Instant Win od 5 funti, igrač rizikuje da osvoji milion funti.

Lotto HotPicks

Jedna vruća karta je Lotto HotPicks. Fleksibilnost je ključna za privlačnost, jer kladionici mogu birati između 1 do 5 brojeva. Odabir odabira 5 ili 1. košta igrača samo £1 po liniji. Subotom i srijedom HotPicks izvlači pobjedničke brojeve. Dobitni tiketi moraju odgovarati svim brojevima.

Thunderball

Thunderball nudi kladionicima šansu od pola miliona za samo 1 funtu. Uz izvlačenje u subotu, petak i srijedu, igrači kupuju karte s pet brojeva od 1 do 39, plus Thunderball brojem odabranim od brojeva 1 do 14.

Lucky Dip je također dostupan za Thunderball, dajući potrošačima mogućnost kupovine karte sa slučajnim brojem. Kao i druge igre, igrači mogu koristiti svih sedam linija po listiću, uz ograničenje kupovine od 10 listića - Thunderball-ova najveća nagrada je 500.000 funti.

EuroMillions

EuroMillions privlači igrače iz cijelog svijeta. Igrači kupuju karte iz Irske, Belgije, Monaka, Španije i niza drugih zemalja. Nije ni čudo što je nagrada previsoka, jer pobjednici u nekim slučajevima nose kući 174 miliona funti. Ljudi plaćaju £2,50 po redu za karte tokom cijele sedmice, nadajući se da će osvojiti džekpot u utorak i petak navečer.

Sa sedam linija na listiću i ograničenjem od 10 listića za igrače koji odluče da se klade na više listića, igrači širom svijeta podstiču eksponencijalni rast džekpota. Ulaznice su dostupne na mobilnim aplikacijama, web stranicama lutrije ili u prodavcima širom zemlje do 19:30 navečer izvlačenja.

Odabirom pet brojeva od 1 do 50, plus par brojeva sretnih zvijezda od 1 do 12, kladioničari mogu ući i pobijediti. Neki preferiraju Lucky Dip, proces odabira slučajnih brojeva. Pobjednici odgovaraju i glavnom i broju sretnih zvijezda kako bi osvojili nagradu.

Omiljene igre lutrije britanskih igrača
Načini plaćanja u Engleskoj

Načini plaćanja u Engleskoj

Gotovina i kredit

Gotovina je kralj kada je u pitanju lutrija UK. Zapravo, godinama su regulatori zahtijevali gotovinu za kupovinu srećke ili kartice za struganje. S obzirom na to da je sada dostupno više lutrija i mnogi građani koji su zbog pandemije prisiljeni ostati kod kuće, način kupovine srećki se razvija.

Iako kladionici još uvijek mogu kupiti karte na više od 5.000 lokacija pošta i trgovaca širom regije, lutrijske karte su sada dostupne i na mreži. Camelotova stranica nudi igračima mogućnost kupovine tiketa za Daily Play, EuroMillions, Thunderball i UK Lotto. Ako koriste debitnu karticu UK, igrači koji osvoje dobijaju dobitak koji se vraća na debitnu karticu koja je korištena za kupovinu tiketa.

Direktno zaduživanje

Inovativno način plaćanja za Nacionalnu lutriju uključuje opciju direktnog zaduženja. Uz bankovni račun, igrači mogu dozvoliti jedno mjesečno zaduženje za plaćanje lutrijskih listića. Ne primjenjuju se dodatne naknade. Jednostavno odaberite igru. EuroMillions, Thunderball i Lotto prihvataju plaćanja direktnim zaduživanjem. Odaberite brojeve ili nasumični Lucky Dip. Odaberite dane izvlačenja za svaku omiljenu igru. Odaberite kontinuirano, direktno zaduživanje na mreži.

Nakon registracije i davanja podataka o plaćanju, igrači direktnog zaduženja su spremni. Uplate za kupovinu srećki nastavljaju se automatski i kontinuirano sve dok igrač ne obavijesti Nacionalnu lutriju o želji da poništi autorizaciju direktnog zaduženja.

Načini plaćanja u Engleskoj
Budućnost lutrije u Engleskoj

Budućnost lutrije u Engleskoj

Od 2020. godine, pandemija Covid-19 stvorila je situaciju koja je natjerala posjetitelje kazina da uđu. Neki od ovih kladioničara okrenuli su se lutriji, što značajno doprinosi rastu internet kockanja. Kao rezultat toga, Komisija preispituje svoje politike kako bi shvatila kako najbolje zadovoljiti potražnju za kockanjem za kladionicima na mreži.

Regulatori su već krenuli prema strožijim procesima provjere starosti za kockare. Kao popularnost kupovina online lutrijskih karata nastavlja da se širi, Britanci se suočavaju sa ružnošću zavisnosti od kockanja. Neke politike imaju za cilj suzbijanje ovisnosti za one koji nisu u stanju sami pratiti ponašanje.

U narednim godinama, stroži propisi mogu uticati na tržište, jer Komisija nastoji da održi čvrstu vlast nad politikama uspostavljenim za zaštitu Britanaca i ustanova koje prodaju srećke. Visoke kazne čekaju one koji ne ispunjavaju britanske propise o klađenju. Potencijal tržišta podstiču Britanci koji traže zabavu i nadaju se da će osvojiti velike sume novca.

Budućnost lutrije u Engleskoj
Da li su lutrije legalne u Engleskoj?

Da li su lutrije legalne u Engleskoj?

Godine 1993. Zakon o nacionalnoj lutriji Ujedinjenog Kraljevstva postavio je okvir za regulisanje infrastrukture lutrije u Engleskoj. Lutrija je važan aspekt britanskog društva iz pravne perspektive. Do 1994. godine prva lutrija održana je u novembru. Osnovana za prikupljanje sredstava za dobre svrhe, lutrija je prikupila više od 35 milijardi funti od svog osnivanja i isplatila potrošačima više od 59 milijardi funti u novcu.

Zakonom o nacionalnoj lutriji uspostavljena je prva Nacionalna lutrijska kancelarija, koja upravlja raspodjelom prihoda od lutrije. Camelot je osvojio prvu britansku licencu za lutriju u procesu nadmetanja. Nacionalna lutrijska kancelarija Ujedinjenog Kraljevstva reguliše lutriju preko nacionalne komisije osnovane 1999. godine. Parlament je 2005. godine uspostavio Zakon o kockanju da kontroliše sve kockanje, prenoseći ovlašćenja na lokalne vlasti.

Do 2006. godine, Zakon je otvorio put za uspostavljanje Komisije za igre na sreću Ujedinjenog Kraljevstva, koja je preuzela kontrolu nad regulatornim obavezama za lutriju 2013. godine kada je preuzela odgovornosti Nacionalne komisije za lutriju. Komisija štiti potrošače, reguliše kompanije, provjerava operatere i osigurava da se najveći prihodi raspodijele u dobre svrhe.

Licenciranje

Godine 2007. Komisija za kockanje izdala je Camelotu obnovljenu licencu za vođenje lutrije. Čak i uz proces nadmetanja, kompanija je 2009. godine dobila treću licencu. Iako su regulatori predviđali da će licenca trajati samo deset godina. Produžen je do 2023.

U početku u vlasništvu četiri investitora, uključujući Fujitsu Services i Royal Mail Enterprises, prvobitni vlasnici Camelota su od tada prodali dionice penzijskom planu nastavnika Ontarija.

Druge dužnosti Camelota uključuju marketing novih lutrijskih proizvoda, dizajniranje igara i pružanje zaštite potrošača. U znak priznanja za uspjeh Camelota, Britanija nastavlja da obnavlja ugovor s kompanijom i priznaje njen uspjeh u postizanju suštinskog prikupljanja sredstava za vitalne ciljeve, uključujući 500 miliona funti prikupljenih 2012. za Olimpijske igre u Londonu.

Da li su lutrije legalne u Engleskoj?
FAQ

FAQ

Koje su igre lutrije dostupne u Velikoj Britaniji?

Britancima su dostupne razne igre na sreću. Lotto je popularan u Engleskoj, ali EuroMillions stiže do igrača širom svijeta, podstičući visoke sume džekpota. Britanci također biraju kartice za grebanje Instant Win, Thunderball i Lotto Hotpicks. Sve glavne lutrijske igre u Velikoj Britaniji nude značajne nagrade pobjednicima. Da bi se kladili, igrači biraju željene brojeve, nadajući se da će se podudarati sa pobjedničkim brojevima za svako izvlačenje lutrije.

Koliko se prihoda od lutrije dijeli u dobre svrhe?

Nacionalna lutrija UK zadržava samo 1% prihoda od lutrije. 95% se dijeli na dobitnike lutrije i dobre svrhe. 4% se primjenjuje na kompenzaciju operativnih troškova. Kao jedna od najefikasnijih i najefikasnijih lutrijskih ustanova na globalnom nivou, lutrija UK koristi prihode kako bi napravila razliku u cijeloj zemlji.

U 2017. projekti umjetnosti, sporta, očuvanja baštine, zdravlja, okoliša i obrazovanja dobili su postotak prihoda od lutrije.

Popularnost Nacionalne lutrije Ujedinjenog Kraljevstva je u oštroj suprotnosti s kritikama koje su zagovornici lutrije primili na početku legalizacije lutrije u zemlji. Podsticanje rasta kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou, igrači nastavljaju da rizikuju da osvoje velike džekpotove.

Od 500.000 funti do više od 60 miliona funti, džekpotovi rastu u tandemu sa povećanjem učešća Britanaca u igricama širom zemlje. Poznata po efikasnim operativnim praksama, Komisija i njen izvođač, Camelot, stvorili su robusnu infrastrukturu lutrije, koja nastavlja prikupljati milione za podršku važnim javnim i društvenim projektima širom Ujedinjenog Kraljevstva.

FAQ