Vijesti

November 22, 2022

Isplate od milijardu dolara Spark Lottery Fever

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Jedan sretni dobitnik tek treba da zatraži 1,3 milijarde dolara Mega Millions lutrija džekpot u avgustu. Gledaoci lutrije čekaju da vide ko je osvojio nagradu. Do tada, sam obim vrijednosti nagrade potaknuo je ponovno interesovanje za kupovinu lutrijskih listića na globalnom nivou. Kao najbolji udarac za dolar ili dva, velike lutrijske nagrade privlače milione potrošača koji kupuju karte svake sedmice. Ogromni rekordni džekpotovi se nakupljaju kada igrači kupe karte, ali niko ne dobija. 

Isplate od milijardu dolara Spark Lottery Fever

Džekpot se prebacuje na datum sljedećeg izvlačenja i nastavlja se prikupljati sve dok neko ne odabere dobitne brojeve. Evo liste najvećih džekpot nagrada u istoriji modernih lutrija.

Najvredniji džekpotovi na svetu potiču iz Španije, gde Španska božićna lutrija nudi najveće džekpotove na svetu. U 2012., ukupan nagradni fond iznosio je 4,25 milijardi dolara u američkim dolarima 2022. godine. 

Međutim, nagrade su podijeljene među više pobjednika širom zemlje. U 2016. godini, najveći nagradni fond bio je ekvivalentan približno 2,4 milijarde dolara. U 2020. godini najveća nagrada iznosila je oko 2,89 milijardi dolara. Ulaznice su unaprijed odštampane sa 5-cifrenim brojevima. Svaki set brojeva se prodaje većem broju različitih kupaca, što rezultira nekoliko pobjednika za glavnu nagradu.

Sjedinjene Države

Lutrijski entuzijasti širom svijeta učestvuju u American's Mega Millions i Powerball igre lutrije. U januaru 2016. tri pobjednika Powerballa iz Kalifornije, Tennesseeja i Floride podijelila su džekpot od 1,586 milijardi, što je najveći džekpot na svijetu do sada. U 2018., samo jedan pobjednik Mega miliona iz Južne Karoline otišao je sa 1,537 milijardi dolara prije oporezivanja.

U Sjedinjenim Državama, služba internih prihoda uzima 24% svih dobitaka na lutriji u iznosu većem od 600 dolara. Za pobjednike izvan zemlje, porezni račun je veći i iznosi 30%. 

Istorijski gledano, nagrade na lutriji su počele kao isplate samo anuiteta, koje su se svake godine dijelile pobjednicima. Međutim, s globalnom popularnošću lutrije, rukovodioci sada nude opcije za isplatu gotovine. Dobitnici lutrije često prihvataju gotovinsku opciju, što pojedinca odmah stavlja u viši porezni razred među novopečenim bogatašima.

Evropska unija

Na sreću evropskih dobitnika, džekpotovi u regionu su oslobođeni poreza. Vlada pronalazi druge načine da dobije sredstva oporezujući lutrije mimo dobitaka. U Velikoj Britaniji, operater igre i vlada su podijelili opklade. 

Camelot, operater, stavlja lavovski dio svoje zarade na vođenje lutrije i zadržavanje profita. Vlada koristi sredstva za važne javne projekte u okviru Camelotove inicijative za dobar cilj. Do danas, najveći džekpot u istoriji Evrope je isplata u iznosu od 235 miliona dolara u evromilionima 2022. godine.

Filipini

Online lutrija nagrade na Filipinima zaslužuju počasno priznanje. Svaka nagrada veća od milion dolara je čudo. U 2018., dva pobjednika su podijelila džekpot od 21 milion dolara, što je bio najveći iznos ikada osvojen na Filipinima u to vrijeme.

Najveći dobitnik džekpota u istoriji je Gloria Mackenzie. Prije nego što je Mackenzie umrla 2021. godine, ušla je u historijske knjige 2013. kao najveća pojedinačna dobitnica Powerball tiketa sa džekpotom od 590 miliona dolara. Nakon što je uzela gotovinu i platila porez, kući je odnijela 278 miliona dolara. 

Polovinu dobitka dala je svom sinu, koji je takođe upravljao njenim novcem kao punomoćje. Ona je 2019. godine tužila svog sina i finansijskog savjetnika kojeg je odabrao zbog kršenja fiducijarne dužnosti zbog odabira strategije ulaganja, za koju je tvrdila da ju je koštala milione honorara uz mali povrat. U vrijeme pobjede, Gloria je bila 84-godišnja udovica sa malo obrazovanja o finansijskom menadžmentu.

Važno je napomenuti da velike nagrade sa sobom nose i odgovornost. Dobitnici od milion i milijardi dolara traže savjet od advokata i finansijskih savjetnika o tome kako upravljati i investirati sredstva. Pobjednici dobijaju brojne zahtjeve za donacije i poklone, što je razlog zašto mnogi anonimno prihvaćaju velike isplate ili odvoje vrijeme da dovedu stvari u red prije nego što dođu naprijed i traže velike dobitke džekpota.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
undefined is not available in your country. Please try:

Najnovije vijesti

Powerball dobitni brojevi za izvlačenje 22. aprila sa džekpotom od 115 miliona dolara u igri
2024-04-23

Powerball dobitni brojevi za izvlačenje 22. aprila sa džekpotom od 115 miliona dolara u igri

Vijesti