Vijesti

February 12, 2024

Potencijalna legalizacija sportskog klađenja, lutrije i kazina u Alabami: prilika koja mijenja igru

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Alabama je na ivici potencijalne legalizacije sportskog klađenja, državne lutrije i osnivanja do 10 kockarnica. Očekuje se da će se o predloženom zakonu o kockanju glasati ove sedmice, što predstavlja prvi pokušaj legalizacije od odbijanja lutrije 1999. godine.

Potencijalna legalizacija sportskog klađenja, lutrije i kazina u Alabami: prilika koja mijenja igru

Moguća legalizacija

Ako zakon prođe zakonodavce, stanovnici Alabame će imati priliku da glasaju o tome na predstojećim općim izborima u novembru. Zakonodavstvo ima za cilj uspostavljanje državne lutrije, kako offline tako i online sportsko klađenje, i otvaranje 10 novih kazina koji nude stolne igre i automate.

Zakonodavni proces

Zakon, koji se nalazi u Predstavničkom domu, sastoji se od dva dodatna zakona. Jedan zakon će biti podnet Ustavu Alabame i služiće kao primarni zakon za legalizaciju kockanja u državi. Drugi zakon će pokriti operativne i lokacijske detalje predloženih kockarnica.

Podrška i odobrenje

Andy Whitt, republikanski predstavnik i vođa kreatora zakona, očekuje da će komisija donijeti odluku ove sedmice. Da bi uspjeli, zagovornicima će biti potrebna podrška i republikanaca i demokrata.

Lokacije kazina

Od 10 predloženih kazina, tri će se nalaziti na plemenskom zemljištu u vlasništvu Poarch Band of Creek Indijanaca. Ovi kazina će se nalaziti u Atmoreu, Wetumpki i Montgomeryju. Preostalih šest kazina bit će smješteno u okruzima Jefferson, Greene, Mobile, Macon, Lowndes i Houston. Konačna licenca će biti izdata Poarch Creeksima za izgradnju kazina na neplemenskom zemljištu.

Beneficije za državu

Prema predloženom zakonu, prihod od igara će se oporezovati po stopi od 24%, dok će se prihodi od sportskog klađenja oporezovati po stopi od 17%. Iako su zvanična očekivanja prihoda nepoznata, pristalice procjenjuju da bi država mogla zarađivati ​​preko 800 miliona dolara godišnje.

Ostvareni prihod će biti raspoređen u dva nova fonda: Fond za lutriju za obrazovanje i Fond za igre na sreću. Zakonodavci će imati ovlasti da odrede kako će se ova sredstva koristiti svake godine.

Sredstva će prvenstveno podržati obrazovanje, uključujući stipendije za dvogodišnje fakultete, tehničke škole, lokalne škole i istraživačke programe na univerzitetima. Dodatno, sredstva će biti dodijeljena programima ruralne zdravstvene zaštite, pomoći pojedincima s niskim primanjima, infrastrukturnim projektima poput puteva i mostova, te održavanju državnih parkova.

Regulativa i nadzor

Predložene kockarske operacije u Alabami će regulirati Komisija za igre na sreću Alabame, novoosnovana agencija odgovorna za izdavanje dozvola i nadzor svih aktivnosti kockanja. Komisija će se sastojati od devet članova i uključivat će Odsjek za provedbu igara na sreću. Nadalje, odbor od sedam članova nadgledat će Alabama Lottery Corporation.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
undefined is not available in your country. Please try:

Najnovije vijesti

Decenija sanjanja: kako osvajanje 10.000 funti mjesečno za 30 godina mijenja živote
2024-05-07

Decenija sanjanja: kako osvajanje 10.000 funti mjesečno za 30 godina mijenja živote

Vijesti