Vijesti

October 27, 2023

Revolucioniranje kompjuterskog vida: moć LLaVA i finog podešavanja

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Nedavno sam zaronio u svijet kompjuterskog vida i otkrio uzbudljiv model na jeziku vida koji se zove LLaVA. Ovaj model je revolucionirao proces učenja modela da prepozna specifične karakteristike na slici.

Revolucioniranje kompjuterskog vida: moć LLaVA i finog podešavanja

Tradicionalno, obučavanje modela da prepozna boju automobila na slici zahtijevalo je naporan proces obuke od nule. Međutim, kod modela kao što je LLaVA, sve što treba da uradite je da ga postavite pitanjem poput "Koje je boje automobila?" i voila! Dobićete svoj odgovor, u stilu nule.

Ovaj pristup odražava napredak koji smo vidjeli u oblasti obrade prirodnog jezika (NLP). Umjesto da obučavaju jezičke modele od nule, istraživači sada fino podešavaju unaprijed obučene modele kako bi odgovarali njihovim specifičnim potrebama. Slično tome, kompjuterski vid ide u istom pravcu.

Zamislite da možete izvući vrijedne uvide iz slika jednostavnim tekstualnim upitom. A ako trebate poboljšati performanse modela, malo finog podešavanja može učiniti čuda. Zapravo, moji eksperimenti su pokazali da fino podešeni modeli mogu čak i nadmašiti one koji su obučeni od nule. To je kao da imate najbolje od oba svijeta!

Ali evo stvarne promjene igre: temeljni modeli, zahvaljujući svojoj opsežnoj obuci o masivnim skupovima podataka, posjeduju izvanredno razumijevanje prikaza slika. To znači da ih možete fino podesiti sa samo nekoliko primjera, eliminirajući potrebu za prikupljanjem hiljada slika. U stvari, oni čak mogu naučiti iz jednog primjera.

Brzina razvoja je još jedna prednost korištenja tekstualnih upita za interakciju sa slikama. Ovim pristupom možete brzo kreirati prototip kompjuterskog vida za nekoliko sekundi. Brz je, efikasan i revolucionira polje.

Dakle, krećemo li se prema budućnosti u kojoj temeljni modeli preuzimaju vodeću ulogu u kompjuterskom vidu, ili još uvijek postoji mjesto za obuku modela od nule? Odgovor na ovo pitanje će oblikovati budućnost kompjuterskog vida.

PS Želio bih besramno uključiti svoju platformu otvorenog koda pod nazivom Datasaurus. Iskorištava moć modela na jeziku vizije kako bi pomogao inženjerima da brzo izvuku uvid iz slika. Želeo sam da podelim svoja razmišljanja i da započnem razgovor o budućnosti kompjuterskog vida. Hajde da razgovaramo!

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
undefined is not available in your country. Please try:

Najnovije vijesti

Decenija sanjanja: kako osvajanje 10.000 funti mjesečno za 30 godina mijenja živote
2024-05-07

Decenija sanjanja: kako osvajanje 10.000 funti mjesečno za 30 godina mijenja živote

Vijesti