Vaš vodič za How Do Lotto Draws Work 2024

Lako je igrati lutriju, zar ne? Počinjete odabirom željenih brojeva, nakon čega se možete opustiti i čekati da se nagrade počnu gomilati. Naravno, nije baš tako lako.

Ono što se događa iza zavjesa na izvlačenju lutrije, uključujući sve, od opreme za izvlačenje do loptica i strogih sigurnosnih protokola koji su na snazi, sve zajedno radi kako bi se osiguralo da svako pojedinačno izvlačenje lutrije bude nasumično i pošteno.

Hajdemo malo dublje ući u unutrašnje funkcionisanje lutrije, hoćemo li?

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Kako funkcionira loto?

Lutrija je vrsta kockanja sa niskim kvotama ili sistem u kojem se dobitnici određuju nasumičnim izvlačenjem. Lutrije su uobičajena vrsta kockanja koje vodi vlada, u kojem učesnici plaćaju malu ulaznicu za šansu da osvoje značajan džekpot.

U nekim zemljama možete odabrati bilo kojih šest cifara između 1 i preko 60. Svako izvlačenje sadrži set od šest brojeva, a ponekad i jedan bonus broj.

The šanse za dobitak na lutriji, cijene ulaznica i iznosi nagrada mogu značajno varirati ovisno o tome gdje ih kupujete. Vaše šanse za pobjedu mogu se poboljšati ili pogoršati ovisno o ukupnom broju prodanih tiketa i minimalnom broju tačnih odabira potrebnih za pobjedu.

Šanse za osvajanje glavne nagrade su izuzetno niske, čak i u poređenju sa izgledima drugih oblika kockanja.

Kao ilustraciju možemo koristiti standardni format lutrije biranja šest brojeva između jedan i četrdeset devet. Da biste osvojili džekpot, morate upariti svih šest brojeva, što je šansa od 1 prema 13,983,816. To nije sve. Ako više od jedne osobe pogodi i svih šest brojeva, nagrada se dijeli među pobjednicima, smanjujući udio svakog igrača.

Ako uparite neke, ali ne sve odabrane brojeve, i dalje ćete pobjeđivati, zar ne?

Tačno, ali izgledi za postizanje pet od šest cifara su astronomski mali (jedna prema 55.492). Džekpot može da vredi milione dolara, dok je isplata za dobijanje pet brojeva obično samo nekoliko stotina.

Ako nema dobitnika džekpota u izvlačenju u kojem je džekpot maksimalan, višak novca iznad gornje granice džekpota obično se distribuira pobjednicima sljedećeg najvišeg nivoa nagrade u tom izvlačenju.

Kako funkcioniraju izvlačenja lutrije?

Za crtanje se mogu koristiti i gravitacione pijuke i mašine za mešanje vazduha. Mašine dijele nekoliko zajedničkih karakteristika.

Za početak, statistička analiza se koristi tokom razvoja i verifikacije kako bi se garantovalo da su generisani nizovi brojeva zaista nasumični.

Kuglice se nikada ne zatvaraju u tajne pregrade ili cijevi; vidljivi su u svakoj fazi procesa. Pošto se crteži prikazuju u realnom vremenu, gledaoci mogu biti mirni znajući da nisu prevareni.

Čvrste gumene lopte se koriste u gravitacionim sistemima. Prvo se kuglice stavljaju u posudu s dva lopatica koja se okreću u suprotnim smjerovima kako bi se stvorio vrtlog koji će miješati kuglice.

Klizeći vrata u stranu, operater oslobađa šest loptica, koje putuju niz prozirnu cijev u prostor za gledanje. Kako određeni broj kuglica prođe kroz rupu, optički senzor će prestati da se oslobađa.

Još jedan uobičajeni uređaj koji se koristi za izvlačenje lota je mašina za miješanje zraka. U ovim mašinama se koriste loptice za ping-pong sa numeričkim oznakama boje, koje su takođe pomno standardizovane za veličinu i težinu. Vazdušni mlaznici eksplodiraju u komoru i kombinuju ove sfere.

Operater bira set loptica ispuštanjem vazduha kroz jednu ili više cevi na vrhu mašine. Čim se ventil otvori, loptice se ubacuju u cijev i transportuju do mjesta za gledanje preko druge prozirne cijevi.

Gdje možete provjeriti rezultate lutrije?

Provjera dobitnih brojeva za vašu lokalnu lutriju je jednostavna kao i pretraživanje interneta ili uključivanje na vašu nacionalnu informativnu stanicu. Ponekad, prodavnica u kojoj kupujete srećka također će prikazati pobjedničke brojeve. Alternativno, dobitni brojevi lutrije mogu biti objavljeni u novinama.

Koliko dugo traje izvlačenje lutrije?

Količina vremena koja vam je potrebna da saznate da li ste dobili ili izgubili na lutriji nakon što ste kupili svoj tiket i predali ga na izvlačenje zavisi od vrste lutrije koju igrate.

Nakon kupovine tiketa za ogromnu lutriju, kao što je nacionalna novčana lutrija, možda ćete morati da čekate do nedelju dana pre nego što se izvrši izvlačenje. To bi mogao biti slučaj ako se lutrija održava na nacionalnom nivou.

Manje lutrije, s druge strane, mogu održati brojne izvlačenja sedmično, što znači da možda nećete morati čekati više od nekoliko dana na veliko izvlačenje.

Oni su dnevne lutrije, što znači da jedino što treba da uradite je da sačekate nekoliko sati da se izvrši izvlačenje. Ulaznice i druge vrste instant lutrija primjeri su onoga što je poznato kao trenutno izvlačenje.

Način na koji će brojke biti objavljene zavisiće od vrste medija koji će se koristiti. Većina TV loto izvlačenja se prenosi uživo kako bi se izbjegla korupcija, tako da ako gledate, možete vidjeti rezultate gotovo odmah.

Publikacije poput novina možda neće objaviti rezultate do sljedećeg dana. Prodaja karata može objaviti rezultate u roku od nekoliko sati, ali internet rezultati biće dostupan čim se završi televizijsko izvlačenje.

Kada se izvlače rezultati lutrije?

Čak i ako se nove vrste lutrija stalno pojavljuju, i dalje postoji pet klasičnih: loto, manji loto, dnevne lutrije, lutrije s više država i instant lutrije.

Kada se porede različite vrste lutrija, kao što su dnevne lutrije i instant igre, postoji li primetna razlika u vremenu između izvlačenja?

Velike igre lutrije obično izvlače dva puta sedmično, obično srijedom i subotom uveče. Ovi crteži se obično odvijaju u večernjim satima. Čak i ako nije, velika izvlačenja loto igara i dalje se često održavaju jednom tokom sedmice i jednom tokom vikenda.

U većini slučajeva, manja izvlačenja lutrije održavaju se češće od običnih izvlačenja lutrije, ponekad čak šest ili sedam puta tjedno. Šanse za pobjedu su veće u ovim igrama iako su nagrade obično manje od onih koje se nude u standardnim lotoima.

Dnevne igre lutrije, kao što se i očekivalo, izvlače se svakodnevno i nude bolje šanse za dobitak od velikih lutrija i manjih lutrija.

Instant lutrija, često poznata kao "instant tiket", odnosi se na vrstu igre lutrije koja daje unaprijed odštampane tikete s vanjskim slojem koji, nakon što se izgrebe ili oguli, odmah otkriva da li je igrač dobio ili ne. Ako imate jedan od ovih dobitnih tiketa, trebali biste ga brzo zamijeniti za svoju nagradu.

Međutim, možda ćete morati završiti dodatne faze ako osvojite veće nagrade, što će vjerovatno rezultirati dužim periodom čekanja.

Kada se loto zatvara?

Možda ste čuli frazu "izvlačenja su zatvorena" i razmišljali šta to znači. Kakve to veze ima sa igranjem lutrije? Ili to sugerira da je neko već pobijedio?

Čak i nakon što je izvlačenje lutrije završeno, još uvijek možete unijeti svoje brojeve. U ovom slučaju, to samo znači da vaš ulog neće biti odabran za sljedeće dostupno izvlačenje, što bi moglo značiti duže čekanje. Obično se izvlačenja zatvaraju nekoliko sati prije stvarnog izvlačenja.

Recimo da je izvlačenje zakazano za večeras u 19:00, a najavljeno je da će se izvlačenje završiti u 17:00. Zatim, ako kupite kartu prije 17:00 sati, vaši brojevi će biti upisani u buduće izvlačenje, a ako ga kupite nakon tog vremena, vaša karta će biti uključena u izvlačenje nakon tog.

Pa, zašto se loto zatvara? Jedna od brojnih stvari koje ovo pomaže u zaustavljanju je prevara. Ako se listićima dozvoli da nastave do faze izvlačenja, to daje tim igračima nepravednu prednost. Također ograničava ukupan broj potencijalnih pobjednika u jednom izvlačenju kako bi se spriječile brige o vjerovatnoći i ravnoteži.

Koliko loto izvlačenja prije nego što se mora osvojiti?

Ako se džekpot na lutriji ne osvoji, preokret se dešava prije džekpota prije izvlačenja koji se mora osvojiti.

Kada niko ne osvoji džekpot na lutriji, on se "prebacuje" na sledeće izvlačenje. Novac koji bi otišao pobjedniku glavne nagrade se umjesto toga dodaje u džekpot sljedeće runde.

Džekpotovi mogu postati veći zbog prevrtanja, koja dodaju prihod od prodaje više tiketa i nagradni fond iz prethodnog izvlačenja u pot. Veća je vjerovatnoća da će ljudi kupiti srećke kada se obećani džekpot poveća. Džekpot koji se stalno povećava će generisati više interesovanja i prodaje karata od nedeljne igre sa fiksnim nagradnim fondom.

Za razliku od fiksnog džekpota, Lotto-ovo ograničenje preokreta garantuje da će se najveća nagrada u igri na kraju često osvajati. Džekpot se može preokrenuti samo pet puta zaredom pre nego što se mora osvojiti u sledećem izvlačenju. U izvlačenju Must Be Won, pot se dijeli na one koji su uparili manje od šest glavnih brojeva.

Kada džekpot na lotu nije osvojen pet uzastopnih izvlačenja, održava se izvlačenje koje morate osvojiti. Džekpot se mora osvojiti u šestom izvlačenju, izvlačenju Mora biti osvojeno, čak i ako niko ne pogodi svih šest brojeva.

Džekpot u izvlačenju Lotto Must Be Won će sigurno biti dodijeljen, povećavajući nagrade za hiljade pobjednika i dodajući uzbuđenje izvlačenju.

Garantovano je da će džekpot osvojiti najmanje jedan učesnik u izvlačenju koji se mora osvojiti. Ako niko ne pogodi džekpot uparujući svih šest brojeva, nagradni fond se dijeli na one koji su pogodili dva ili više brojeva u takozvanom "Rolldown"

Svaki put kada dođe do izvlačenja koji se mora osvojiti, Lotto džekpot se vraća na prvobitnu vrijednost. Ako dođe do pada, džekpot se dijeli između preostalih dobitnika na osnovu unaprijed određene proporcije.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević