Vaš vodič za Lottery Payout Options 2024

Dakle, osvojili ste loto sa zlatnim listićem. Kada su u pitanju "problemi koje je bolje imati nego ne", odabir načina na koji želite da vam se dodijeli nagrada na lutriji je tamo s nekima od najboljih.

Ako ste sretni dobitnik lutrije, možete odabrati da vam se nagrada isplati ili kao anuitet ili kao paušalni iznos. Koji je izbor bolji? To je nešto što se zasniva na vašem jedinstvenom nizu okolnosti. U ovom vodiču ćemo proći kroz prednosti i nedostatke svake alternative, a zatim ćemo vam pomoći da odaberete put koji će vam donijeti najveći uspjeh.

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Šta se dešava kada dobijete na lutriji?

Šta treba da predvidite ako se brojevi na vašoj karti poklapaju sa onima na ekranu? Konačno, kako ćete podići svoju nagradu?

Ne žurite da preuzmete svoju nagradu odmah nakon što saznate da je vaša karta pobjednička.

Dok preduzimate mere da zaštitite svoj dobitni tiket i identitet, takođe je dobra ideja da stupite u kontakt sa pouzdanim stručnjacima. Ako ih imate na svojoj strani, to vam može pomoći da nosite svoj novostečeni novac i spriječiti vas da ne morate praviti velike prilagodbe u svom životu.

Kada se pročuje da ste se obogatili, bit ćete preplavljeni zahtjevima za donacijama svih, od organizacija do davno izgubljenih prijatelja i porodice, a da ne zaboravimo i finansijske "stručnjake" koji se takmiče za vaš posao. Provjerite možete li ostati anonimni i izbjeći bilo kakve kazne tako što ćete provjeriti propise.

Umjesto da date otkaz, kupite skup stan, pokrenete kolekciju luksuznih satova ili uzmete mjesec dana pauze za putovanje Evropom, trebali biste se staviti u bolju poziciju i razmisliti šta želite postići. Sve ove aktivnosti koje privlače pažnju će naterati ljude da slušaju.

Ne kupujte velike količine dok ne utvrdite svoje lične i finansijske ciljeve. Držite svoju potrošnju pod kontrolom za sada i uživajte u svom uspjehu na skroman način.

Ako već nemate oporuku, sada je odlična prilika da je sastavite i date je svjedočiti. Ako želite biti sigurni da je vaš novac siguran od prevaranta, još jedna stvar koju biste trebali učiniti je istražiti porezna pravila države u kojoj živite.

Možda nećete vjerovati da je to moguće, ali neko iz vaše prošlosti, kao što je bivši supružnik ili bivši zaposlenik, može odlučiti da se obrati sudu kako bi uzeo dio vaše zarade.

Kako funkcionira isplata lutrije?

Još uvijek morate donijeti važnu odluku prije nego što možete unovčiti svoj dobitak: da li uzimate novac sada ili se odlučujete za anuitet? Prvo, hajde da definišemo šta svaka isplata podrazumeva kako bi vam ovaj vodič pomogao da donesete informisanu odluku.

Obično postoje dva načina da unovčite dobitak na lutriji: jednokratni paušalni iznos ili periodična plaćanja poznata kao anuitet.

Nekoliko razmatranja, kao što su vaše godine, finansijska stabilnost i investicijsko iskustvo, može vam pomoći da odaberete koji je izbor najbolji za vas. Pitanje je šta je bolje? Najbolji način djelovanja ovisi o individualnom ukusu i ograničenjima budžeta, pa birajte mudro.

Za poređenje, anuitet je a serija uplata vrši se svake godine, dok je paušalni iznos jednokratni transfer gotovine. Kada se ponudi opcija, velika većina dobitnika lutrije bira isplatu u gotovini. Primarna prednost je što su odmah gladni za sav novac. Slobodni ste da radite šta god želite sa novcem.

Iako mnogi dobitnici na lutriji odbacuju opciju godišnjeg anuiteta, postoji jedna velika prednost postupnog prihvatanja dobitaka: ona djeluje kao "do-over" kartica. Opšte je poznato da mnogi dobitnici na lutriji brzo rasturaju svoje bogatstvo. Ako stvari ne idu dobro prve godine, i dalje ćete biti plaćeni godišnje i imat ćete mnogo prilika za poboljšanje.

Koliko vremena je potrebno da dobijete isplatu sa lutrije?

Svaka lutrija ima svoj raspored i način provjere tiketa i dodjele nagrada. Pravila za američke lutrije poput Powerball i Mega Millions, pa čak i za lutrije na državnom nivou, razlikuju se od onih u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Rekavši to, nemate o čemu da brinete. Možete očekivati da ćete dobiti novac koji vam duguje u prilično kratkom roku.

Međutim, postoji jedna konstanta: period tokom kojeg morate računati za svoju kartu. Bez obzira gdje kupujete kartu, morate je potpisati kao dokaz da ste vlasnik.

Iako većina lutrijskih web stranica daju jednogodišnji grejs period za otkup nagrade, neki dozvoljavaju pobednicima da sede na svom novcu do tri godine.

Čekanje može izgledati beskrajno, ali zapamtite da je najbolje ako odvojite vrijeme. Dobitak na lutriji može ugroziti vašu sigurnost. Sačekajte najmanje dva do tri mjeseca nakon što se početno uzbuđenje javnosti smiri prije nego što preuzmete svoj novac.

Imat ćete više vremena da shvatite kako ćete ga dobiti i upravljati novcem, kao i identificirati profesionalni tim koji može pomoći vama i vašim najmilijima da osigurate snažnu budućnost.

Koja lutrija daje najviše novca?

Hajde da pogledamo parter - ili početni džekpot - jer on postavlja presedan za pristojnu isplatu džekpota na loto. Početni džekpot je iznos na koji se džekpot nagrada na lutriji vraća nakon osvajanja.

Za razliku od fiksnih džekpot nagrada, kao što je isplata od $25,000 Texas Cash Five ili glavna nagrada od $1 milion u AU Australia Monday Lottou, loto sa početnim džekpotom može nastaviti da raste sa svakim prevrtanjem dok ne dosegne limit lutrije ili ne bude preuzet.

Sjedinjene Države i Evropa su dom najvećih svjetskih početnih lutrijskih džekpotova. I US Powerball i Mega Millions džekpot su najveći na svijetu. Džekpot za obe lutrije se prebacuje na novi iznos od oko 20 miliona dolara kad god se osvoji.

Najveći dobici u nekoliko lutrija nemoj ni porediti sa ovim! Važno je zapamtiti da se o oglašenom džekpotu službeno odlučuju prodaja igara i kamatne stope, te se objavljuje prije svakog izvlačenja.

EuroMillions, panevropski fenomen, može se pohvaliti drugim najvećim džekpotom ikada ponuđenim. Džekpot počinje od 17 miliona evra i povećava se preokretima dok ne dostigne svoj maksimalni limit.

Još jedan pan-evropski favorit, EuroJackpot, sa trećim po veličini početnim džekpotom. Ova lutrija ima početni džekpot od €10 miliona, pristojne šanse za pobedu, i veliku bazu obožavatelja, tako da se nagrada često osvaja daleko prije nego što dosegne svoj maksimum.

Koja opcija isplate lutrije je najbolja?

Kao što je gore spomenuto, obje isplate lutrije imaju svoje prednosti. Ovdje ćemo izložiti prednosti i nedostatke svake opcije isplate.

Opcija paušalne isplate

Pobjednici mogu prihvatiti jednokratnu isplatu u gotovini. U slučaju džekpota od 200 miliona evra, pobednik bi mogao da uzme 140 miliona evra u gotovini nakon poreza i naknada.

Kada se razmatraju porezi, poželjniji je paušalni iznos. Investicioni stručnjaci se slažu da paušalni iznos ima potencijal da generiše prinose veće od garantovanog minimuma od 200 miliona dolara. Prvi korak je da shvatite koliko gotovinske isplate namjeravate odmah potrošiti.

Jedna od glavnih briga je da neoprezni pobjednici mogu protraćiti svoje bogatstvo na sebe, svoje voljene i vrijedne stvari. Poznati ljudi, sportisti i obični ljudi koji su osvojili loto su dokumentovani da su protraćili svoje bogatstvo do tačke podnošenja zahteva za bankrot.

Opcija anuiteta

Rate se isplaćuju kao jedno plaćanje odmah nakon čega slijedi 20+ rata.

Glavna prednost dobijanja rente sa značajnom sumom novca je duševni mir koji dolazi sa saznanjem da nikada nećete ostati bez novca najmanje sljedećih 30 godina. Ovo bi moglo pružiti olakšanje fiskalno konzervativnim ljudima ili ljudima koji ne mogu kontrolirati svoje navike potrošnje.

Međutim, opasnosti postoje. Preko 30 godina, subjekt koji vrši isplatu može iscrpiti svoje resurse. Naravno, uvijek riskirate da ne živite dovoljno dugo da potrošite svoje bogatstvo.

Osim toga, postoji problem poreza na nekretnine, koji bi se naplatio na vašu imovinu po vrlo visokoj stopi ako biste umrli prije nego što su sve rate isplaćene.

Najpopularniji način za preuzimanje dobitaka

Općenito, manji dobici se mogu potraživati u gotovini preko registriranih i legitimnih loto prodajnih mjesta. Za veće količine, neke zemlje pošaljite poštom. Za džekpotove i izuzetno velike sume, najbolje ih je dobiti bankovnim transferom. Poželjno je izbjegavati korištenje kriptovaluta jer su nestabilne i mogu ugroziti vaša sredstva.

Da li se dobici na lutriji oporezuju?

Svaka nagrada koju dobijete, bilo da je to novac, predmet, putovanje ili usluga, podliježe oporezivanju. Tržišna vrijednost većine nagrada je ono što se koristi za obračun poreza.

Dobici na lutriji podliježu istim poreznim stopama kao i drugi oblici prihoda. Budući da je to slučaj, vaša dobit će biti podložna porezu na dohodak po istoj stopi kao i vaša redovna plata. Svake godine morate prijaviti cijeli iznos koji dobijete u svojoj poreznoj prijavi.

Pretpostavimo da ste 2020. godine osvojili 50.000 eura na lutriji i odabrali da ih dobijete kao anuitet. Ovaj iznos ćete morati uključiti u svoj oporezivi prihod za 2020. Ista stvar ako uzmete paušalni iznos u 2020. Ovaj iznos također mora biti evidentiran. Porezni kalkulator je neophodan uređaj za ovu svrhu.

Vaš dobitak će biti predmet automatskog zadržavanja novca od poreza. Preostali dio vaše porezne obaveze na taj novac od nagrade dospijevaće kada podnesete svoju poreznu prijavu.

Osim toga, dobici na lutriji smatraju se dijelom imovine pojedinca. To znači da će, nakon vaše smrti, vaša imovina biti predmet plaćanja poreza na nasljeđe (IHT) koje su izvršili vaši nasljednici. Vaša imovina se može sastojati od novčanih sredstava, nekretnina ili drugih vrijednih stvari.

Istina je, ako osvojite džekpot, poreznici će pokucati. Međutim, to ne znači da ne možete pronaći načine u okviru zakona da minimizirate svoj dug prema njemu. Uzimanje anuiteta svake godine može vam pomoći da ostanete u nižem poreznom rasponu i smanjite poreznu stopu, ovisno o tome koliko osvojite.

Doniranje mnogo novca u dobrotvorne svrhe može pomoći u smanjenju oporezivog prihoda. Možete dati značajne iznose u dobrotvorne svrhe, a da još uvijek imate dovoljno novca za ličnu upotrebu, ovisno o iznosu koji osvojite.

Namjeravate li svoje novostečeno bogatstvo potrošiti na najbliže? Pažljivo razmotrite svoje metode. Porez na poklon se ne primjenjuje na novčane poklone ispod određenog praga. Niti će se donacije direktno davati medicinskim školama ili visokim školama.

Ako direktno plaćate majčin medicinski račun ili školarinu svog najbližeg prijatelja, nećete morati prijaviti transakciju kao poklon za potrebe poreza.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević