Vijesti

September 20, 2022

Distribucija lutrija širom svijeta

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Prvi zapisi o lutriji sa pravim novčanim nagradama datiraju iz 15. veka. U to vrijeme većina lutrija je bila skrojena za dobrotvorne svrhe, uglavnom od strane vlasti. Popularnost lutrije je dodatno pojačana kako se koncept širio globalno.

Distribucija lutrija širom svijeta

S vremenom su lutrije postale dio moderne kulture, o čemu svjedoči i činjenica da većina zemalja ima lutrije na državnom nivou. Većina vlada smatra igre lutrije osnovnim izvorom prihoda za jačanje svojih ekonomija. Prema podacima Svjetske lutrijske asocijacije, broj dobro uspostavljenih lutrija trenutno iznosi 180. Ovdje je pregled različitih lokacija.

Sjedinjenih Država i Kanade

Sjedinjene Države su poznate po tome što imaju većina lutrija bilo koje zemlje. Većina država ima državne lutrije, a ostale još uvijek raspravljaju o tome da li da uvedu lutrije. Od 50 država, šest američkih država bez lutrije su Juta, Alabama, Misisipi, Aljaska, Havaji i Nevada.

Postoje i dvije nacionalne lutrije, Powerball i Mega Millions. Većina odraslih u zemlji je u nekom trenutku igrala lutriju, što lutriju čini najraširenijim oblikom kockanja u zemlji.

U Kanadi lutrije nisu tako velike kao u SAD. Kao rezultat toga, u zemlji se vode samo tri lutrije.

Africa Lotto

Igre lutrije nisu toliko popularne u Africi kao u drugim regijama. Međutim, postoji nekoliko lutrija u različitim zemljama, dovoljno da većini Afrikanaca daju priliku da igraju lokalne lutrije. 

Jedan od glavnih ograničavajućih faktora za lutrije u Africi su geografski izazovi koji otežavaju pristup lokalnim prodavcima karata. Osim toga, ekonomski status većine zemalja također otežava građanima da imaju slobodna sredstva za korištenje igranje lutrije.

Međutim, nekoliko naprednih afričkih zemalja ima nacionalne lutrije. To uključuje Keniju, Nigeriju, Južni Sudan, Alžir, Ganu, Mauricijus, Ugandu, Maroko i Južnu Afriku. U Africi postoji ukupno 15 lutrija.

Azijske lutrije

Azija je još jedan kontinent na kojem igre lutrije uživaju ogromnu popularnost. Igranje lutrije većina Azijata smatra načinom prenošenja podrške i pripadnosti zajednici. Osim toga, neke azijske zajednice vjeruju da je igranje lutrije način manifestiranja sreće u njihovim životima. Stoga, odgovarajuće vlade vode većinu lutrija u Aziji kako bi podijelile beneficije na više ljudi.

Postoji 29 lutrija širom Azije. Većina azijskih zemalja, uključujući Liban, Japan i Laos, imaju samo po jednu lutriju. One sa dvije lutrije su Mongolija i Kina, a Južna Koreja ima četiri, što je najveći broj na kontinentu.

Evropske lutrije

Većina prvih lutrija organizovana je u Evropi u 15. veku i od tada su lutrije ostale popularne. Većina evropskih zemalja ima barem jednu nacionalnu lutriju. Estonija je jedina evropska država sa više od četiri nacionalne lutrije, a Poljska, Litvanija, Lihtenštajn i Bugarska imaju po četiri lutrije. Ostale evropske zemlje imaju dvije ili tri lutrije.

Osim toga, postoji nekoliko lutrija koje se igraju u nekoliko zemalja. Dobar primjer je lutrija Euromillions koja se igra u devet evropskih zemalja.

Loto u Južnoj Americi

Postoji 26 različitih kazina raspoređenih širom Južne Amerike. Osim toga, neke južnoameričke zemlje imaju nekoliko nacionalnih lutrija. Na primjer, Brazil, Barbados i Argentina imaju po tri lutrije, dok Kostarika i Kolumbija imaju četiri.

Zaključak

Generalno, Sjedinjene Američke Države su zemlja s najvećim entuzijazmom za lutrije, u kojoj se nalazi otprilike četvrtina svih lutrija na svijetu. Informacije o tim lutrijama i drugim lutrijama iz cijelog svijeta možete pronaći na ovom mjestu za rangiranje lutrija. Očekuje se da će se broj lutrija povećati u narednim godinama, uglavnom zbog sve veće globalne popularnosti lutrija potaknute tehnološkim napretkom u većini zemalja.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
undefined is not available in your country. Please try:

Najnovije vijesti

Powerball dobitni brojevi za izvlačenje 22. aprila sa džekpotom od 115 miliona dolara u igri
2024-04-23

Powerball dobitni brojevi za izvlačenje 22. aprila sa džekpotom od 115 miliona dolara u igri

Vijesti